Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πάνελ πλαισιώθηκε η πλήρης επαναλειτουργία της μονάδας, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Found.ation.
Ιωάννινα, 6 Απριλίου 2023
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων για τιςstartups, το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολοκληρώθηκε η Ημέρα Καινοτομίας που διοργανώθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στα Ιωάννινα, από τοΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Found.ation. Το αμφιθέατρο κατέκλυσαν περισσότεροι από 200 φοιτητές, απόφοιτοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφοι, αλλά και μέλη της ευρύτερης πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης.
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσημα η επαναλειτουργία της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον επιστημονικά υπεύθυνο Γιώργο Γκωλέτση, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή στη MOKE και κατόπιν αναφέρθηκε στους νέους στόχους και τις επόμενες δράσεις της. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Θεόδωρος Ματίκας, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Κωνσταντίνος Καραμάνης και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, Αλκιβιάδης Παϊπέτης, σημειώνοντας τη χαρά τους για την επανέναρξη των δράσεων της ΜΟΚΕ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτριος Δημητρίου.
“Υπάρχει ένα χάσμα που όλο μικραίνει, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ανάμεσα στην έρευνα και το τι παράγουμε στο Πανεπιστήμιο και το πώς αυτό μεταφέρεται ως καινοτομία στις εφαρμογές. Αυτό είναι το έργο που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε, δηλαδή να μεταφέρουμε όλη αυτήν την τεχνογνωσία, όλη αυτήν την έρευνα που γίνεται, και έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία μέσα στο πανεπιστήμιο, στις επιχειρήσεις, σε όλους τους επιχειρηματίες και σε όποιον μπορεί να ωφεληθεί, ώστε μέσω της καινοτομίας να δημιουργηθούν εκείνα τα προϊόντα τα οποία πραγματικά θα κάνουν καλό στην κοινωνία. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε αυτήν τη γέφυρα και ξεκινάμε εκπαιδεύοντας τους φοιτητές μας πώς να το κάνουν αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου.
Ακολούθησε σειρά ομιλιών και συζητήσεων σχετικά με θέματα όπως η δημιουργία μίας επιτυχημένης startup, η εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αλλά και η στρατηγική για την ανοικτή καινοτομία. Πιο αναλυτικά:
- Ομιλία σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό πραγματοποίησε ο Managing Partner του Found.ation, Φίλιππος Ζακόπουλος ενώ ο Head of Products & Services του Found.ation, Νεόφυτος Κολοκοτρώνης έκανε τον συντονισμό των πάνελ και των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν.
- Στο πρώτο πάνελ της ημέρας, εκπρόσωποι δύο startups, η Κωνσταντίνα Μπουρογιάννη από το τμήμα Quality Assurance της TEKMON και ο CEO & συνιδρυτής της CollegeLink, Γιάννης Ημέλλος, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τα πρώτα τους βήματα έως σήμερα, τα χαρακτηριστικά και τη δομή της ομάδας τους, το πώς βρήκαν χρηματοδότηση και τα μελλοντικά τους σχέδια. Στο ίδιο πάνελ, ο Αθανάσιος Λεοντάρης, νομικός σύμβουλος στη Ratio Legal Services, παρείχε πολύτιμες συμβουλές για τις ομάδες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
- Στη συνέχεια, ο Senior Manager, Head of Innovation της Deloitte, Κωνσταντίνος Βαΐτσας, πραγματοποίησε στην ομιλία του μία ιστορική αναδρομή στο ελληνικό οικοσύστημα των startups, συμπεριλαμβάνοντας τους βασικούς συντελεστές, τα γεγονότα-σταθμούς, τις ιστορίες επιτυχίας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
- Στο δεύτερο πάνελ, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Uni.Fund και PJ Tech Catalyst, αναφέροντας στις ομιλίες τους τι είναι ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (VC fund), τι ψάχνει στις ομάδες που επενδύει, τις σημαντικότερες επιτυχίες, τον ευρύτερο αντίκτυπο αυτών στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά και την παρούσα κατάσταση στις χρηματοδοτήσεις εν μέσω κρίσιμων προκλήσεων σε όλο κόσμο. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Junior Partner της Uni.Fund,Δώρα Τραχανά και ο CEO της PJ Tech Catalyst, Νίκος Αντωνίου.
- Κατόπιν, ο Ιωσήφ Μπελούκας, Director στο τμήμα Data Science and Analytics στην PwC, αναφέρθηκε στον ρόλο της Σχεδιαστικής Λογικής, της Προηγμένης Ανάλυσης Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο, ενώ ο Θάνος Σταυρόπουλος, Senior Manager, Technology and Innovation, στο Pfizer Center of Digital Innovation, ανέπτυξε πώς μπορεί ένας οργανισμός να σχεδιάσει μία στρατηγική γύρω από την Ανοιχτή Καινοτομία.
- Στο τελευταίο πάνελ συμμετείχαν οι: Γεώργιος Γεωργιάδης, συνιδρυτής της WhiteBeam Ventures, Τάσος Κούτλας, Deputy VP of Digital Solutions στηνFFW και Αλέξης Κόντης, Director – Clients & Industries στην Deloitte, αναπτύσσοντας το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για την καινοτομία μέσα σε μεγάλους οργανισμούς.
Η ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί μία μονάδα που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματική ενασχόληση φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων, και να συμβάλλει στην καλλιέργεια γνώσεων σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων. Απευθύνεται σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου, καλύπτοντας όλα τα τμήματα σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα.
Ανάμεσα στις δράσεις της περιλαμβάνονται:
Υπηρεσίες
• Συμβουλευτική και Mentoring
Εκπαίδευση
• Εξειδικευμένα μαθήματα επιχειρηματικότητας για φοιτητές
• Εξειδικευμένες ομιλίες και σεμινάρια
• Ηλεκτρονική Εκπαίδευση με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού
• Bootcamp Επιχειρηματικότητας
Επιχειρηματική Ανακάλυψη
• Διερεύνηση λύσεων για επιχειρήσεις
• Φυτώρια Καινοτομίας και Living Labs Επιχειρηματικότητας
• Διαγωνισμοί Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας & Hackathon
• Αναζήτηση/διερεύνηση (scouting) των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και ομάδων με επιχειρηματικές ικανότητες στα επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ωρίμανση-Επώαση και Επιτάχυνση
• Λειτουργία θερμοκοιτίδας (υβριδικής φυσικής/εξ αποστάσεως)
• Διασύνδεση οικοσυστήματος
Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν σταδιακά όλες οι δράσεις της Μονάδας, με ανοιχτό κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενους, τόσο ωφελούμενους φοιτητές όσο και επιχειρήσεις και φορείς που θα αποτελέσουν στρατηγικούς συνεργάτες.
Η εκδήλωση ήταν ανοικτή προς το κοινό και φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 4.30 το απόγευμα, ενώ υπήρχε και live streaming για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν δια ζώσης. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο https://tinyurl.com/mokeinnoday.
Πληροφορίες:
Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
τηλ.: 2651007523
email: moke@uoi.gr