
UoI Innovation Generator: Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα Open Days του Επιταχυντή Καινοτομίας για την δημιουργία startups στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation ως Innovation Enabler,αναπτύσσει το UoI Innovation Generator, τον πρώτο Επιταχυντή Καινοτομίας για την δημιουργία startups στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Πρόγραμμα στόχο έχει την γέννηση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία startups. Απευθύνεται σε φοιτητές/-τριες και ερευνητές/-τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είτε έχουν είτε θέλουν να αναπτύξουν μία καινοτόμο ιδέα ή ομάδα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και μέσα από μία σειρά Bootcamp Trainings και Mentoring Sessions με εξειδικευμένους Startup Analysts της Mantis BI και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα έως 26 Μαρτίου (ατομικά ή ομαδικά) https://uoi.mantisims.gr/open-calls.
Οι ημερίδες Open Days
Η έναρξη του UoI Innovation Generator πραγματοποιήθηκε με την διοργάνωση δύο ημερίδων στις 05 και 06 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου σε Ιωάννινα και Άρτα αντίστοιχα, για την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στα Open Days πάνω από 250 φοιτητές & ερευνητές συμμετείχαν και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα, τις διαδικασίες και προνόμια συμμετοχής, καθώς και για τις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις σε 5 θεματικές περιοχές όπως είναι οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας & Επικοινωνίας (ICT), οι Επιστήμες της Υγείας (MedTech / HealthTech / BioTech), το Περιβάλλον, Ενέργεια & Υλικά (GreenTech & Materials), οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης (EduTech), και τα Τρόφιμα & Αγροδιατροφή (FoodTech/AgroTech).
Σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, ο Επιστημονικός Συντονιστής της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Συντονιστής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Αν. Καθ. Γιώργος Γκωλέτσης, παρουσίασε το όραμα και τους στόχους της Δράσης και ευρύτερα της ΜοΚΕ αναδεικνύοντας σημαντικά σημεία για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΜοΚΕ στο πλαίσιο καλλιέργειας κουλτούρας νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μίλησε για τις κύριες δράσεις αυτής σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation που αναμένονται μέσα στο 2025, όπως είναι το UoI Innovation Generator και το Hackathon που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2025.

Στα Open Days κ. Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO της Mantis Beyond Innovation και Επικεφαλής Έρευνας για την Καινοτομία της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, μίλησε για τους λόγους που κανείς αξίζει να ασχοληθεί με την νεοφυή επιχειρηματικότητα και καινοτομία με στόχο να εμπνεύσει τους φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου.

Περισσότερα για τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας και για τις προγραμματισμένες δράσεις ανέφερε ο κ. Βασίλης Αθανασιάδης, Business Creation & Strategy Manager της Mantis Beyond Innovation, παρουσιάζοντας το UoI Innovation Generator ως μια ευκαιρία οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν βιωματικά σε βασικές έννοιες και εργαλεία επιχειρηματικότητας και να κάνουν πρώτα τους βήματα στον κόσμο των startups.
Open Day: Ιωάννινα (05/03)
Στην ημερίδα των Ιωαννίνων, χαιρετισμό απεύθυνε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Κ. Μπατιστάτου, αναδεικνύοντας την νέα Δράση Καινοτομίας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου στην υψηλής ποιότητας Έρευνα και Καινοτομία.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβαν σε πάνελ οι κ.κ. Χρήστος Νικολούδης (Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation), Δημήτριος Γάτσιος (Co-Founder & COO, Capemed), και Τάσος Κούτλας (Digital Solutions Director, JAKALA – Συνιδρυτής C.Ioannina) για να μιλήσουν για τις «Τεχνολογικές τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες για καινοτομία» υποστηρίζοντας την διαδικασία της γέννησης ιδεών για το κοινό. Στο τέλος δύο επιτυχημένες περιπτώσεις από startupper, οι Δημήτρης Γερογιάννης (Founder & CTO, AI & Me) και Άσπα Λέκκα (COO, Reydix – Co-Founder, JOKR) παρότρυναν τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με την ανάπτυξη μίας startup μιλώντας για την δική τους επιχειρηματική ιστορία και το πώς από τα Ιωάννινα ξεκίνησαν την επιχείρησή τους.
Open Day: Άρτα (06/03)
Στην Άρτα η ημερίδα ξεκίνησε με τους κ.κ. Κωνσταντίνο Καραμάνη (Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης), Ιωάννη Σκούφο (Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας) και Αλέξανδρο Τζάλλα (Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) να απευθύνουν χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και αγκαλιάζοντας την νέα Δράση της ΜοΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ημερίδα, σε πάνελ επίσης μίλησαν για τις τεχνολογικές τάσεις, νέες εφαρμογές και ευκαιρίες καινοτομίας που συντόνισε ο Χρήστος Ραυτογιάννης (Founder & CEO, CityCrop) τα μέλη ΔΕΠ Νικόλαος Γιαννακέας (Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών), Νικόλαος Κορρές (Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας), Ιωάννης Σκούφος (Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας), και Αλέξανδρος Τζάλλας (Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών).

Τέλος, το λόγο πήρε ο Χρήστος Ραυτογιάννης (Founder & CEO, CityCrop) που μίλησε για το ταξίδι στην νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά και τα βήματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντος που έχει πραγματοποιήσει μέσω της εταιρείας του στον τομέα της Αγροδιατροφής και της κάθετης γεωργίας, με στόχο να εμπνεύσει από την δική του μεριά τους φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Καινοτομίας και να δοκιμάσουν και εκείνοι τα πρώτα τους βήματα στην νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Επόμενα Βήματα
Με την λήξη των Open Days, σηματοδοτείται και η επόμενη φάση του Προγράμματος, όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα Bootcamps που θα πραγματοποιηθούν 05 & 06 Απριλίου στο Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου για τη διαμόρφωση των καινοτόμων ιδεών τους και τη δημιουργία ομάδων.
Μην χάσετε την ευκαιρία.
Δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα έως 26 Μαρτίου (ατομικά ή ομαδικά) https://uoi.mantisims.gr/open-calls.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω του connect@mantisbi.io.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.